Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ανήκουν οι φωτογραφίες μου στο Facebook;

Ανήκει στις κατηγορίες: ,




Το facebook έχει γίνει και αυτό πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Όλοι έχουν ανεβάσει φωτογραφίες δικές τους και των φίλων τους στην ιστοσελίδα για να μοιραστούν τις στιγμές χαράς μαζί με όλο τον κόσμο. Όμως τι γίνεται με αυτές τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στο διαδίκτυο για δημόσια προβολή; Σε ποιον ανήκουν αφότου τις έχεις ανεβάσει;

Όταν κάνεις εγγραφή για πρώτη φορά στο facebook συμφωνείς με τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας και από όσο φαντάζομαι λίγοι από εμάς έχουμε μπει στο κόπο να τους διαβάσουμε.
Θέλω να επιμείνω ιδιαίτερα στον όρο χρήσης με τον αριθμό 2 και συγκεκριμένα στον όρο 2.1 ο οποίος συγκεκριμένα αναφέρει:


2.Sharing Your Content and Information

You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your privacy and application settings. In addition:

2.1. For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos ("IP content"), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook ("IP License"). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.


Εντάξει μπορεί να μην είμαι δικηγόρος, αλλά από ότι καταλαβαίνω από αυτά που διαβάζω είναι πως με την εγγραφή μου στην ιστοσελίδα δίνω παγκόσμιο δικαίωμα στο facebook να διαχειριστεί τις φωτογραφίες μου όπως αυτό θέλει, η οποία αυτή η άδεια μπορεί να μεταβιβαστεί κιόλας σε άλλους. Ακόμη η άδεια αυτή επεκτείνεται και πέρα του facebook από ότι καταλαβαίνω και σε άλλες ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το IP license και τις χρησιμοποιούμε για να ανεβάσουμε οποιαδήποτε αρχεία. Σίγουρα έχετε προσέξει αρκετές ιστοσελίδες που λένε 'Συνδέσου με τον λογαριασμό facebook'. Και το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν αναφέρεται μόνο στις φωτογραφίες, αλλά σε οτιδήποτε άλλο ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα, βίντεο αλλά και τα στοιχεία μας.

Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα κάποιος να πάρει την φωτογραφία μου και να την χρησιμοποιήσει για κερδοσκοπικούς σκοπούς, στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή γιατί πολλά περνάνε από το μυαλό μου, χωρίς να έχω επίγνωση του θέματος.

Το καλό της υπόθεσης οι όροι αναφέρουν ότι αυτή η άδεια λήγει μόλις διαγράψουμε το περιεχόμενο αλλά (ναι υπάρχει και αλλά) αυτές οι φωτογραφίες μπορεί να παραμείνουν αγνώστου διαστήματος στον server λόγω του ότι υπάρχουν σε αντίγραφα ασφαλείας αλλά όπως λέει δεν είναι προσβάσημα σε κανένα (ας ελπίσουμε).

Οι φωτογραφίες που φαίνονται στο facebook είναι μικρότερης ανάλυσης από τις πραγματικές, αυτό είναι ένα θετικό, αλλά είναι άγνωστο αν η ιστοσελίδα κρατάει την αυθεντική φωτογραφία κάπου στον server. (ας ελπίσουμε πάλι πως όχι)

Τι πρέπει να κάνω;

Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανένα αλλά απλά ήθελα να κάνω γνωστά αυτά που πρέπει να ξέρουν όλοι κατά την γνώμη μου όσοι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Τώρα όσο αφορά τι πρέπει να κάνεις, το καλύτερο είναι να μην βάζεις καμιά φωτογραφία αλλά αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό τότε το καλύτερο θα ήταν να προσέχεις τι βάζεις στο facebook, οι αρχικές φωτογραφίες που ανεβάζεις καλό θα ήταν να μειώνεις το αρχικό τους μέγεθος πριν τις ανεβάσεις και το καλύτερο θα ήταν να τοποθετείς και ένα λογότυπο για να καταχωρήσεις τα πνευματικά δικαιώματα σου (δύσκολο και χρονοβόρο, ναι το ξέρω)


Spread The Love, Share This Article

Σχετικά άρθρα

Κάνε πρώτος σχόλιο για το "Ανήκουν οι φωτογραφίες μου στο Facebook;"

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε όλοι χωρίς να συνδεθείτε. Για καλύτερη εξυπηρέτηση, παρακαλώ όπως χρησιμοποιείτε κάποιο ψευδώνυμο.

προσφατα σχολια